İletişim:

Marka Tescili Nedir Nasıl Yapılır?

Ticari faaliyetlerinizde kullanmak için türetilmiş isimler, logolar, sloganlar, şekiller, sayılar ve kişi isimleri sizleri diğer işletmelerden ayıran ibareleriniz yani markanızdır. Markanızın yasal olarak kullanım hakkının tamamen size ait olabilmesi ve sizden başka hiç kimsenin kullanmaması için tek yöntem Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Marka Tescili işleminin yapılmasıdır. Tescil edilmiş bir marka sahibi olduktan sonra markanızın birebir aynısının kullanılmamasını sağlayacağınız gibi benzer/taklit markaların olmasını da engelleyebileceksiniz.

Faaliyet gösterdiğiniz markanız aynı zamanda ticari unvan olarak ticaret siciline (vergi dairesi ya da ticaret odalarına) kayıt ettirilmiş olsa dahi, Sınai Mülkiyet Kanunu gereği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmemiş ise yasal olarak size ait bir marka değildir. Yani unvanınız ticaret sicilinde kayıtlı olsa dahi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmediği sürece, sizin dışınızda farklı bir şahıs ya da kurum markanızı tescil edilebilir ve sizlere kullandırmama hakkına sahip olur.

Markanızı tescil ettirmek ve markanız üzerinde tamamen hak sahibi olabilmeniz için mutlaka resmi patent ofisimiz ile iletişime geçerek markanızın tescile uygunluğunu araştırmanız gerekmektedir. Sizden önce tescil edilmiş bir markayı kullanıyor olmanızda Sınai Mülkiyet Kanunu gereği suç sayılmaktadır.

Marka Tescili Nasıl Yapılır

Markaların tescil başvurusu yapılmadan önce; tescil edilmek istenilen markanın tescile uygun olup olmadığının gelişmiş veri tabanlarından araştırılmasının yapılması gereklidir. Araştırma sonucunda markanızın tescil edilmesi için herhangi bir engel yok ise resmi patent ofisimizi arayarak marka tescil işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Tescil işlemleri takribi olarak 5-6 ay sürmektedir. Markanızın tescil müracaatı resmi patent ofisimiz tarafından yapıldığı anda korunmaya başlanacak ve sizlere geçici tescil belgesi olarak kullanmanız için Marka Başvuru Belgesi verilecektir.

Marka Tescilinin Sağladığı Haklar

Tescil edilmiş markalar her ne olursa olsun tescil sahibi kişi ya da kurum haricinde izinsiz olarak kullanılamaz dolayısıyla Tescilli Markalar sahibine münhasır haklar sağlar. İzinsiz kullanılamayacağı gibi benzer ve taklit markaların oluşmasını da engelleyebileceğiniz tek yöntemdir.

Markanıza benzeyen tescil ettirilmek isteyen farklı marka başvurularına kanunen İTİRAZ ETME hakkınız olacaktır. Dolayısıyla faaliyet gösterdiğiniz alanda benzer markaların olmasını da engellemiş olacaksınız. İzinsiz ve usulsüz olarak markanızı kullananları fark ettiğinizde Sınai Mülkiyet Kanunu gereği yaptırımlarda bulunabilmektesiniz. Bu yaptırımlar mahkeme kararı ile verilmekte olup; para veya hapis cezası boyutundadır. 

» Başka markalar ile karıştırılma ihtimalinizi ortadan kaldırır.
» Franchise (Bayilik) verebilirsiniz.
» Lisans yöntemi ile markanızı kiralayabilirsiniz.
» KOSGEB teşviklerinden ve hibelerinden yararlanabilirsiniz.
» Teminat göstererek banka kredi işlemlerinde kullanabilirsiniz.
» Com.tr Alan adına sahip olabilirsiniz.
» Tescilli bir marka olduğunuz için tercih nedeni olursunuz.

Markanıza benzer/taklit markaları engelleyebilmek için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanmakta olan Resmi Markalar Bülteni için Marka Takip hizmetinden faydalanmalıdırlar.

İSO CE TSE

Marka Patent

Belgelendirme Uzmanı'na

Hoş geldiniz.. Türkiye’nin en hızlı belge sağlayıcısı olarak size nasıl yardımcı olabiliriz?